maart 22, 2021

Verbruiksmonitor, een whitelabel versie van Huisbaasje, is onderdeel van een omvangrijk besparingsproject in Enschede. Iedere inwoner van de gemeente kan gratis producten afhalen die bijdragen aan energiebesparing. 

Als je in de regio Enschede woont, kun je er niet omheen. Overal in de stad zijn billboards te zien van het Energieloket. De campagne is breed zichtbaar online, in lokale kranten, op radio en tv. Energieloket Enschede is een coalitie van o.a. Stichting Pioneering en de gemeente Enschede. Met behulp van de RRE subsidie is er een grootschalig project opgezet waarin energiebesparende producten gratis beschikbaar worden voor bewoners. Het doel is om bewoners, zowel huizenbezitters als huurders, in staat te stellen zelf af te rekenen met energieverspilling.

Via een slim puntensysteem kunnen inwoners een keuze maken in de online Bespaarshop. Elk huishouden krijgt 33 punten waarmee een selectie gemaakt kan worden van o.a. radiatorfolie (2 punten), een waterbesparende douche (4 punten), LEDlampjes (2 punten) of de Verbruiksmonitor (8 punten).

Combinatie van Huisbaasje sets en Verbruiksmonitors

Alle energie-inzicht producten in de bespaarshop worden door Aurum geleverd: De Verbruiksmonitor en de Verbruiksmonitor Lite. Vorig jaar zomer zijn we gestart met de uitgifte van 200 Huisbaasjes aan energiecoaches en bewoners. Aan de hand van realtime energiedata kon de projectgroep bepalen welke maatregelen en producten de meeste besparing opleverden.

Vervolgens is er in samenwerking met Energieloket Enschede een custom versie van de Huisbaasje app ontwikkeld. Energieloket Enschede heeft daarmee gekozen voor ons product EnergyGrip – een zakelijke propositie waarmee de klant een gewhitelabelde versie van de Huisbaasje energieverbruiksmanager krijgt. De whitelabel dienst kreeg van Energieloket Enschede de naam ‘Verbruiksmonitor’.

Whitelabel app

Whitelabeling is een toekomstbestendige manier van ontwikkelen waarbij tijd en ontwikkelkosten kunnen worden bespaard omdat er niet steeds geheel nieuwe apps gebouwd worden. Huisbaasje bestaat uit hardware (meetstekker of gateway), een app, data opslag, eerstelijns klantensupport en een verpakking. Na een succesvolle pilot besloot Energieloket tot het inkopen van de gehele meetketen  – maar dan in eigen stijl.

De app, de sleeve van de verpakking en de servicedesk worden krijgen de look&feel van de zakelijke klant.

Het pakket bestaat uit onze nieuwe gateway, een stroomkabel en een P1 kabel. Zo kunnen bewoners zelf thuis de Verbruiksmonitor aansluiten. Wij hebben de Verbruiksmonitor app gepubliceerd in de appstores onder de naam van Energieloket. Zo is voor de gebruiker de gehele merkbeleving consistent. Het voordeel voor Energieloket Enschede is dat ze niet zelf een app hoefden te ontwikkelen maar een bewezen product off the shelve konden inzetten. Ook konden we onze kennis delen als het gaat om energiedata en voorzien we de gebruikers van een eerstelijns helpdesk voor inhoudelijke en technische vragen.

Lite

Voor zakelijke klanten leveren wij de realtime app (met gateway voor in de meterkast) en sinds kort ook de Lite versie. Dit is dezelfde app maar dan vindt het inladen van de energiedata niet plaats in de meterkast maar via de netbeheerders. Aurum is geregistreerd ODA (Onafhankelijk Diensten Aanbieder). Met toestemming van de gebruiker kan slimme meter data uitgelezen worden via de netbeheerder. Deze gebruikers hebben geen hardware nodig waardoor de kosten lager zijn. Via een unieke code die de bewoner per mail of post ontvangt, kan een koppeling gemaakt worden waarna de energiedata van de woning zichtbaar wordt in de app.

Zie hieronder de aankondiging van de 200 Huisbaasje sets die vorig jaar in gebruik genomen werden.