februari 26, 2019

Resultaten bekend van 300 huishoudens na 12 maanden monitoring

We hebben een grootschalig data-onderzoek gedaan bij een grote groep huishoudens die lid is van de energiedienst Huisbaasje van de Consumentenbond. Resultaat: gebruikers van Huisbaasje besparen gemiddeld €127 per huishouden door inzicht in hun verbruik.

De groep gebruikers is gefilterd op:

  • minstens 330 dagen actief gebruiker van de Huisbaasje app. Dat betekent dat de bewoners de energie-app gebruikt hebben in alle seizoenen. Dit is belangrijk, omdat huishoudens in de zomer veel minder energie gebruiken dan in de winter. Als je een realistisch beeld wil hebben van besparing, moet je de warme én koude maanden meenemen.
  • ze hebben geen zonnepanelen. V0or dit onderzoek, is de groep Huisbaasje-gebruikers met zonnepanelen NIET meegenomen. Teruglevering geeft namelijk een vertroebeld beeld van daadwerkelijke energiebesparing. Voor dit onderzoek hebben we dus huishoudens geselecteerd die geen zonnepanelen hebben. Bijna een kwart van de
  • de gebruikers hebben hun jaarnota ingevuld. De huisbaasje app heeft een mooie onboarding waarin de gebruiker écht bij de hand wordt genomen. Als we mensen goed willen helpen om inzicht te krijgen in hun bespaarmogelijkheden, is het essentieel om te weten hoeveel ze verbruiken. Als mensen de app voor het eerst in gebruik nemen wordt er gevraagd om de jaarnota in te vullen, zodat er een ijkpunt ontstaat voor toekomstige besparingen. Jaarnota’s zijn niet erg gemakkelijk te lezen. De app Huisbaasje helpt mensen dan ook stap voor stap om de juiste getallen in te vullen. Slechts een klein percentage van de gebruikers vult hun jaarnota niet in, deze groep hebben we dus niet meegenomen in dit onderzoek.

Het onderzoek

Voor het onderzoek is de gebruiksdata geanonimiseerd om de privacy van gebruikers te waarborgen. We kunnen slechts naar gemiddelden van grote groepen kijken en zoomen niet in op individuele gebruiksgegevens.

Het resultaat

onderzoeksresultaten huisbaasje energiebesparing

Het ijkpunt is nul, dat wil zeggen, nul procent besparing ten opzichte van de vorige jaarnota. In andere woorden: een huishouden dat als jaarnota in 2017 een bedrag van €2200 had, en het jaar waarin ze de Huisbaasje -app gebruikten ook op een jaarnota van €2200 uitkwamen, hebben 0% besparing. Huishoudens die een besparing hadden van 35% of een negatieve besparing (dus meer zijn gaan verbruiken) van -35% zijn meegenomen in de groep. Alles wat boven de 35% zit, is gedefinieerd als outlier.* 

Binnen de percentages -35% en +35 rondom het ijkpunt zitten de representatieve huishoudens.

Elektriciteit

Van de 364 representatieve huishoudens is een gemiddelde besparing gerealiseerd van €54, dus 5,3%. Als je sec kijkt naar de huishoudens die bespaard hebben, zie je dat zij een besparing hebben gerealiseerd van €116, dus 11,2%.

Gas

Van de 249 representatieve huishoudens is een gemiddelde besparing gerealiseerd van €76, dus 6,5%. Als je sec kijkt naar de huishoudens die bespaard hebben, zie je dat zij een besparing hebben gerealiseerd van €129, dus 10,4%.

Totaal

Dan nu gas en stroom gezamenlijk: Als je kijkt naar de totale besparingen van de huishoudens is een gemiddelde besparing gerealiseerd van €127. Als je sec kijkt naar de huishoudens die bespaard hebben, zie je dat zij een besparing hebben gerealiseerd van €245.

Potentiële besparing 2019

Zoals bijna niemand ontgaan is, is de energieprijs flink gestegen. Als je dezelfde resultaten bekijkt met de energieprijzen van 2019 (die de Consumentenbond hanteert, 0,23ct/kWh en 80ct/m3) kom je op een potentiële besparing voor 2019:

Elektra € 56
Gas € 91
Totaal € 147

Nu, nog meer dan ooit, loont het dus om een energie-app te gaan gebruiken die live inzicht geeft in gas- en elektriciteitsgebruik in de woning. De aanschafprijs van goede een energie-app met realtime inzicht wordt dus opgeheven door de besparingen. Met andere woorden: de terugverdientijd, in het geval van Huisbaasje, is minder dan een jaar. Via de Huisbaasje app kun je ook makkelijk wisselen van leverancier, wat de bovengenoemde besparing kan verdubbelen. 

 

*De outliers kunnen te wijten zijn aan bijvoorbeeld het aanschaffen van een elektrische auto (energieverbruik schiet drastisch omhoog) of juist het grondig isoleren van de woning (energieverbruik schiet drastisch omlaag). Deze drastische verschillen ten opzichte van het ijkpunt zijn niet in causaal verband met het gebruik van Huisbaasje. Echter valt er te beredeneren dat inzicht in het energieverbruik (dus het gebruiken van de Huisbaasje-app) mensen er wel toe leidt om grote investeringen te doen zoals isoleren of het installeren van zonnepanelen.