Convenant meerjarenafspraken energie efficientie

Energie efficiëntie

Energie - juli 8, 2022

Wat is energie efficiëntie? 

Energie efficiëntie is simpel gezegd het gebruiken van minder energie om dezelfde taak uit te voeren of hetzelfde resultaat te behalen. Soms merken we dat er verwarring bestaat over wat energie-efficiëntie wel en niet is en wordt het ook wel eens vergeleken met energiebesparing. Echter is energie-efficiëntie geen energiebesparing. Energiebesparing gaat om het verminderen van een goed of dienst om energie te besparen. Bij energie-efficiëntie gaat het juist om de productiviteit van elke eenheid energie te maximaliseren.

 

Een praktisch voorbeeld hierbij is het gebruik van elektrisch licht. Wanneer je de lamp uit doet ben je energie aan het besparen. Vervang je de lamp voor een duurzame LED-lamp, die minder energie verbruikt om dezelfde hoeveelheid licht te produceren, dan heb je te maken met energie-efficiëntie.

 

Waarom energie-efficiëntie belangrijk is 

Energie-efficiëntie is één van de gemakkelijkste en meest kosteneffectieve manieren om geld te besparen, productiviteit te verhogen en het biedt daarnaast ook voordelen voor het milieu, de gemeenschap en de gezondheid. Maatregelen op het gebied van energie-efficiëntie maken het mogelijk om producten en diensten te creëren, tegen de laagst mogelijke energiekosten. Door energie-efficiëntie toe te passen, wordt er minder energie verspild en biedt het een aantal belangrijke voordelen. Wij hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet:

  • Kostenbesparingen: Door het optimaal benutten van je energie, zorg je ervoor dat er geen nieuwe elektriciteitsopwekking centrale en -capaciteit hoeft te komen. Hierdoor zullen de kosten voor elektriciteit lager blijven. Voor energie-efficiënte gebouwen kost het minder om te verwarmen, te koelen en te bedienen. In de industrie en fabrieken resulteert dit uiteindelijk tot lagere kosten per product. Ook bij woningen is energie-efficiëntie een steeds groter wordende begrip. De bewoners kunnen namelijk veel geld besparen en de energierekening door hun woning te verduurzamen. Denk hierbij aan het toevoegen van isolatie, het gebruik van LED-verlichting, plaatsen van zonnepanelen en het installeren van een warmtepomp.
  • De betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet: Bij het toepassen van energie-efficiëntie ontstaat er de mogelijkheid om beperkingen op het elektriciteitsnet aan te pakken en de betrouwbaarheid van het net te vergroten. Dit geldt vooral voor tijdens de piekuren. Wanneer er verbeteringen plaatsvinden op het gebied van energie-efficiëntie, wordt de hoeveelheid elektriciteit op het net, ook wel belasting van het net, geminimaliseerd.
  • Voordelen voor het milieu: Traditionele energiecentrales verbanden fossiele brandstoffen die broeikasgassen vrijgeven en daarmee bijdragen aan luchtvervuiling. Wanneer je efficiënter omgaat met het energieverbruik, doe je dus eigenlijk mee in de strijd tegen klimaatverandering. Energiezuinige woningen en gebouwen zijn steeds beter toegerust om over te stappen op duurzame energie, die geen schadelijke uitstoot veroorzaakt.

 

Wanneer er minder fossiele brandstoffen worden verbruikt, zal dit uiteindelijk resulteren in schonere lucht, water en land, die allemaal rechtstreeks van invloed zijn op de menselijke gezondheid. Uiteindelijk zal energie-efficiëntie dus ook leiden tot gezondheidsvoordelen.

 

Hoe energie-efficiëntie te verbeteren is met EnergyGrip 

Met het verbeteren van je energie-efficiëntie zul je minder energie gaan verbruiken om dezelfde output te leveren. Dit zal uiteindelijk resulteren in kostenbesparingen, veerkracht en betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet en daarnaast biedt het voordelen voor milieu en gezondheid. Door je energie data goed te monitoren, kun je inzichtelijk maken bij welke onderdelen of processen je de energie efficiëntie moet gaan verbeteren.

 

Bij EnergyGrip hebben we een energie management systeem ontwikkeld die jou kan helpen efficiënter om te gaan met energie opwek en verbruik. Plan een vrijblijvend adviesgesprek in, dan bespreken we samen hoe het systeem in jouw situatie het beste kan werken.