Maak impact als sales- accountmanager energiemonitoring

Energie gateway

Energie - juli 27, 2022

Wat is een energie gateway?

Een energie gateway is een apparaat dat ervoor zorgt dat verschillende (onafhankelijke) systemen kunnen worden gemeten en dat de data direct kan worden verwerkt in een app of dashboard. Energie gateways zijn beschikbaar voor alle type energiebronnen. Denk hierbij aan gas, elektra, zonnewarmte, accu, laadpalen, etc. De gateways verzamelen in feite real-time energiedata. Deze energiedata kunnen worden opgeslagen, geanalyseerd en kunnen middels een API koppeling worden doorgestuurd naar een IoT platform waar de real-time energiedata kan worden gecombineerd met externe informatiestromen.

 

De energie gateways zijn redelijk eenvoudig te installeren en de firmware kan op afstand worden geüpdatet. Zo ontvang je voor de lange termijn kwalitatieve meetdata en kun je end-to-end beheer voeren. Een energie gateway is er zowel kan worden gebruikt door zowel consumenten als bedrijven.

 

Waarom een energie gateway gebruiken?

Door het real-time meten van je energieverbruik, krijg je als organisatie meer grip op je verschillende energiebronnen. Je krijgt namelijk belangrijke inzichten gebaseerd op betrouwbare data. Omdat de data wordt opgeslagen in een dashboard, kun je eenvoudig rapportages maken, de actuele status monitoren en de meetdata in detail bekijken. Met behulp van deze data kun je jouw bedrijfsprocessen en energieverbruik optimaliseren en hiermee de energie efficiëntie verhogen binnen de eigen organisatie, maar ook voor jouw klanten. Daarnaast kan je, indien van toepassing, jouw klanten meer inzicht geven in het energieverbruik, de opwek en de bijkomende kosten. Dit zorgt voor een verbeterde klanttevredenheid.

 

Het in kaart brengen van het energieverbruik van jou en jouw klanten wordt steeds belangrijker. De vraag naar duurzame energie en het verlagen van het huidig energieverbruik wordt steeds groter. Met een energie gateway ben je in staat om de data van verschillende energy resources op 1 plek te monitoren. Daarnaast is het mogelijk om externe data te verkrijgen om je meetinformatie te verrijken. Hierdoor kan je onafhankelijk van de energieleverancier, netbeheerder of type meter, alle energiedata eenvoudig zichtbaar maken.

 

Verzekerd van data met een energie gateway

Vaak kan een gateway worden aangesloten op verschillende energy sources in een woning of gebouw. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een Narrowband-IoT ben je er zeker van dat alle data wordt verzameld. De Narrowband-IoT biedt een aantal unieke voordelen: zeer laag in stroomverbruik (+- 2 watt), stabiel en uitstekend bereik in gebouwen en onder de grond, eenvoudig te implementeren in verband met het bestaande mobiele netwerk en een zeer veilig en betrouwbaar.

 

De Aurum energie gateway heeft een vaste voedingskabel voor 230 VAC en een vaste aansluiting voor M-bus (maximaal 4 M-bus meters op 1 gateway). Daarnaast heeft de gateway twee universele RJ-50 poorten die o.a. RS458 / Modbus ondersteunen. Met deze poorten kunnen bijvoorbeeld een kWh meter of een warmtemeter aangesloten worden. De Narrowband-IoT connectiviteit biedt zekerheid en veiligheid voor de transport van meetdata, maar het is ook mogelijk de gateway via het WiFi netwerk te verbinden.