Energie tussenmeter

(Energie) tussenmeters

Energie - juli 21, 2022

Wat is een energie tussenmeter?

Een energie tussenmeter is een apparaat waarmee de hoeveelheid energie van één specifieke verdieping, afdeling of installatie geregistreerd wordt. Hierdoor ontstaat er een concreet inzicht per gebruiker of installatie. De tussenmeter is een meetinstrument die na de hoofdmeter wordt geplaatst. Een hoofdmeter registreert het verbruik van het complete gebouw. Je kunt tussenmeters laten plaatsen voor elektra, gas, water en warmte. In dit artikel focussen wij ons op de tussenmeters voor energieverbruik.

 

Waarom een elektriciteit tussenmeter gebruiken?

Door tussenmeters te gebruiken kun je meer inzicht krijgen in je energiestromen. En wanneer je meer kunt meten, kom je tenslotte ook meer te weten. Je kunt met behulp van tussenmeters inzichtelijk maken wat het verbruik is per gebruiker of installatie. Wanneer er grote energieverbruikers of eventuele afwijkingen kunnen worden geconstateerd, kun je hier ook besparingsplannen voor maken.

 

Veel zakelijke energiegebruikers passen de tussenmeters toe omdat deze meters belangrijke data kunnen genereren voor service en onderhoud. Het elektriciteitsverbruik van je installaties, apparaten of productielijnen is een belangrijke graadmeter voor de gezondheid ervan. Wanneer alles soepel en probleemloos kan draaien, dan hoort hier een ‘’gemiddeld’’ energieverbruik bij. Wanneer de installaties opeens meer elektriciteit gaan verbruiken, dan is dit een teken dat er iets aan de hand is en dat het wellicht tijd is voor een onderhoudsbeurt. Met behulp van een tussenmeter kun je gericht de afwijkingen in een machine opsporen en oplossen.

 

Een tussenmeter neemt een aantal belangrijke voordelen met zich mee. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  • Ontdek wat de grootste energievreters zijn. Deze kun je vervolgens verduurzamen of vervangen, waardoor je direct energie kunt gaan besparen.
  • Bereken je rendement per vierkante meter of per geleverde productie. Met behulp van een energie tussenmeter kun je goed in kaart brengen hoe installaties, apparatuur of delen van het gebouw presteren.
  • Het helpt bij het eerlijk verdelen van de energierekening van bijvoorbeeld een bedrijfsverzamelgebouw of appartementencomplex. Zo hoef je niet op te draaien voor de hoge energiekosten die andere gebruikers van het gebouw veroorzaken.
  • Meestal zijn elektriciteits-tussenmeters niet zo duur in aanschaf. Het is een eenmalige aanschaf voor het leveren en plaatsen van de tussenmeters. Met het verkregen inzicht kun je gericht energiebesparende maatregelen uitvoeren. Hierdoor daalt het totale energieverbruik en dus ook de kosten. Zo verdien je al snel je investering terug.
  • Een ander bijkomend voordeel is dat de tussenmeter vaak helpt bij de administratieve rompslomp, die vaak komt kijken wanneer er foute facturen moeten worden gecorrigeerd. Door gebruik te maken van tussenmeters kunnen deze tot het minimum worden beperkt.

 

Een tussenmeter gebruiken voor verschillende toepassingen

Voor dat de installatie van de energie tussenmeters kan beginnen, vindt er een inventarisatie plaats. Wanneer alles in orde is kunnen de tussenmeters worden geplaatst. Na de installatie kunnen de metingen van het energieverbruik op afstand worden uitgelezen. Wil jij dus weten wat het elektriciteitsverbruik is per ruimte, installatie of gebruiker? Met een tussenmeter voor elektriciteit krijg je een gedetailleerd inzicht en kan het waardevolle informatie opleveren.