Energiedashboard

Energie - augustus 31, 2022

Wat is een energiedashboard?

Een energie dashboard is een overzichtelijk, onafhankelijk en gedetailleerd real time inzicht in jouw energie data met alle verschillende energy sources in één dashboard. Energie dashboards kunnen worden gebruikt voor energiebronnen als elektriciteitsverbruik, gas, water, stadswarmte en opwek van zonnepanelen. Vaak worden de dashboards gebruikt door gebouwbeheerders of professionals in de energie- en watersector.

 

Waarom een energie dashboard gebruiken?

Met een energie dashboard kun je alle realtime data overzichtelijk vanuit één dashboard beheren. De data vanuit dit dashboard wordt vertaald naar bruikbare informatie. Zo kun je het energieverbruik analyseren en is het mogelijk om rapportages te maken. Daarnaast kan de actuele status worden gemonitord en kan alle meetdata tot in detail worden gedownload. In een energiedashboard is de meetdata namelijk vaak in verschillende time series en periodes beschikbaar.

 

De voordelen van een energiedashboard

Een energie dashboard biedt organisaties verschillende voordelen. Er wordt namelijk veel energie onopgemerkt verbruikt. Dit kan komen door machines, apparaten of ruimtes die zorgen voor onnodig veel energieverbruik. Door middel van een energie dashboard krijg je een overzichtelijk en gedetailleerd inzicht in jouw energie data.

 

Uit een energie dashboard kan er worden gekeken of er afwijkingen in je energieverbruik zijn. Kijk bijvoorbeeld bij welke ruimte of machine het energieverbruik ‘’te hoog’’ is of kijk hoeveel je zonnepanelen exact opwekken. Aan de hand van deze data kun je goed je gas en elektriciteitsverbruik analyseren. Zo kun je relevante rapportages opstellen en verbeteringen doorvoeren waar nodig. Wij hebben de voordelen van een energie dashboard voor je op een rijtje gezet:

 

  •  Krijg nauwkeurig inzicht in je energieverbruik. Met deze inzichten kunnen er onderbouwde beslissingen worden genomen op het gebied van energie management.
  • Krijg meer controle op energiestromen. Met de juiste data en goede analyses kan het energiebeleid goed worden uitgevoerd.
  • Slimmer omgaan met energie. Je kunt snel onnodig of buitensporig energieverbruik vaststellen en oplossen.
  • Ontdek en onderzoek kansen en bedreigingen die voortvloeien uit het gebruik van verschillende energiebronnen.
  • Wanneer er nieuwe kapitaalinvesteringen staan gepland kan er rekening worden gehouden met het energieverbruik. Denk hierbij aan nieuwe machines of processen die minder energie verbruiken.
  • Betere focus en meer betrokkenheid van zowel medewerkers als andere belanghebbenden van het energieverbruik en hoe het efficiënter kan.

Kortom, een energie dashboard is tegenwoordig haast onmisbaar binnen een organisatie

 

Verduurzaming is een steeds belangrijker onderwerp in de samenleving. Daarnaast blijven de energiekosten stijgen. Als ondernemer is het dus van belang dat je je gaat focussen op goed energiemanagement, energiebesparing en energie efficiëntie. Een energie dashboard is hier een belangrijk onderdeel van. Deze zal je data en inzichten geven die noodzakelijk zijn om verbeteringen te kunnen doorvoeren.