Energiemonitoring

Energie - augustus 8, 2022

Wat is energiemonitoring?

Energiemonitoring is proces van het volgen, registreren en visualiseren van energieverbruik, of dit nu voor individueel bezit is of van een heel gebouw. Wat is het huidige energieverbruik en waar liggen er kansen om je energieverbruik en kosten te verlagen? Goede monitoring van het energieverbruik vormen de basis voor een goed energiemanagement.

 

Waarom is energiemonitoring belangrijk?

Energiemonitoring kan niet alleen het energieverbruik verminderen en directe besparingen opleveren, maar het kan gedetailleerd inzicht verschaffen om effectieve veranderingen te kunnen doorvoeren. Door goed je energieverbruik te monitoren, kunnen er bijvoorbeeld inefficiënties aan het licht worden gebracht. Denk aan overmatige verwarming van een lege ruimte of juist ruimtes of installaties die warmte verliezen door een mogelijke storing. Door deze problemen aan het licht te brengen, kunnen er veranderingen worden doorgevoerd zoals onderhoud, reparatie of vervanging. Hierdoor kunnen er direct energiebesparingen worden behaald.  

 

Meet nauwkeurig je verbruik met energiemonitoring

Wanneer je naar een energierekening kijkt, geeft deze een definitief bedrag aan gebruik en kosten  weer. Toch kan je niet vertellen waar het gebruik precies vandaan komt of de kunnen de verschillende kosten per maand niet worden beredeneerd. Als gevolg hiervan kunnen energiemanagers niet de juiste beslissingen nemen omdat ze niet over de juiste informatie bezitten.

 

De voordelen van energiemonitoring

Zoals eerder al te lezen was, stelt goede monitoring van het energieverbruik je in staat om het proces te volgen, registreren en te visualiseren. Op basis hiervan kun je energiemaatregelen nemen en kun je exact inzichtelijk krijgen wat de effecten hiervan zijn. Wij hebben alle voordelen van energiemonitoring voor je op een rijtje gezet:

  • Inzicht in verbruik: Wat altijd geldt voor energieverbruik is: meten = weten. Met energiemonitoring kun je realtime je energieverbruik meten en alle data zo inzichtelijk mogelijk maken.
  • Kostenbesparing en snelle terugverdientijd: Door, op basis van energiemonitoring, maatregelen door te voeren waar nodig, kun je veel tijd en geld besparen.
  • Slimme maatregelen: Met slimme maatregelen bedoelen we maatregelen waardoor je efficiënter om gaat met je energie, ook wel energie efficiëntie. Energie efficiëntie is simpel gezegd het gebruiken van minder energie om dezelfde taak uit te voeren of hetzelfde resultaat te behalen.
  • Investeren voor permanent resultaat: Wanneer je permanent je energie monitort, kun je optimalisaties doorvoeren waar je permanent van profiteert. Tijdelijke metingen daarentegen zijn kostbaar en tonen slechts een momentopname.
  • Krijg inzicht in de kosten per eenheid energie: Het monitoren van realtime energiegegevens geeft energiemanagers ook een beter inzicht in de kosten per eenheid energie. Deze statistiek helpt bedrijven om efficiënter te produceren en dus ook om de productiekosten te verlagen.
  • Realtime: Energiemonitoring wordt nog effectiever wanneer dit realtime wordt uitgevoerd. Zodra er iets defect raakt of er een ander obstakel optreedt, kan het onderhoudsteam worden gestuurd om de situatie te corrigeren. Zo kan er worden voorkomen dat er buitensporige hoeveelheden energie worden verspild.