De opslag duurzame energie (ODE) is een heffing vanuit de overheid op het verbruik van aardgas en elektriciteit. Deze heffing geldt voor zowel consumenten als bedrijven. Met de opbrengsten wordt de productie van duurzame energie en de terugdringing van CO2 gestimuleerd (SDE++ subsidie). De Belastingdienst is verantwoordelijk voor de heffing en de inning van de ODE, maar deze wordt door de energieleverancier in rekening gebracht. De energieleverancier draagt de opslag duurzame energie vervolgens af aan de overheid.
Bedrijfskosten opslag duurzame energie
De kosten van de ODE waren altijd gelijk verdeeld tussen bedrijven en particulieren, maar dat is per 2020 al veranderd. Bedrijven betalen sindsdien +- 100% meer per verbruikte kWh en M3 gas dan huishoudens. Vooral bedrijven met een hoog energieverbruik kunnen steeds hogere ODE kosten tegemoet zien, aangezien de kosten per kWh en M3 gas ingedeeld zijn in verschillende schijven.
Wat bedrijven nou exact betalen per kWh, is bij veel bedrijven nog onbekend. Het is namelijk niet altijd duidelijk wat nou exact het verbruik is van verschillende werkzaamheden. Hierdoor wordt het lastig om de exacte kosten in kaart te brengen.
In artikel 2 van de wet opslag duurzame energie, is terug te vinden van de exacte tarieven in de verschillende schalen voor bedrijven zijn. Neem hier een kijkje.
Hoe gaat jouw bedrijf met de ODE om?
Veel bedrijven hebben dus niet een goed beeld over wat nou de exacte kosten van de wet opslag duurzame energie zijn. Vaak hebben zij wel een totaalbeeld van het zakelijke energieverbruik, maar is het onbekend waar exact de verschillende hoeveelheden energie verbruikt worden. Dit maakt besparing moeilijker doordat er nog geen idee is over waar de meest rendabele besparing te behalen valt. Dit is zonde aangezien besparing tot fors lagere energie- en ODE kosten zal leiden.
Ook bedrijven die panden, appartemente of andere ruimtes verhuren moeten inzicht hebben in hoeveel energie de huurder exact verbruikt. Zo kunnen er specifieke kostenindicatie en facturen gegeven worden. De ODE hierbij vermelden kan een sterke USP zijn waar huurders veel belang bij hebben.
Krijg grip op de ODE met EnergGrip!
Met altijd bereikbare en onafhankelijke data op het juiste moment helpt het energie data management systeem van EnergyGrip organisaties om bedrijfsprocessen zoals billing, load balancing en asset management te optimaliseren. Dit doen we op regionaal-, postcode- en gebouwniveau. Zo kan op basis van belangrijke data de energie efficiëntie bij jezelf en jouw klanten verbeterd worden.
Ons energie data management systeem kan bedrijven helpen om het overzicht te krijgen in het verbruik van energie van verschillende (bedrijfs)processen. Dit helpt om een beter inzicht te krijgen in de ODE kosten die hierbij komen kijken. Vervolgens kunnen er gerichte besparing acties ondernomen worden waarmee je grip op de ODE krijgt.
Wist je al dat EnergyGrip veel meer voordelen biedt voor bedrijven? Lees ook eens onze informerende blogs en ontdek wat EnergyGrip voor jouw bedrijf kan betekenen!