december 10, 2018

Het is de bedoeling dat vanaf 2030 elke nieuw verkochte auto een elektrische is (bron: NRC).
We mogen de komende jaren dan ook een toename verwachten van fiscale voordelen rondom zero-emission rijden. Een ‘stekkerauto’ voor de deur gaat voor steeds meer huishoudens interessant worden.

We weten dat je auto opladen met stroom uiteindelijk goedkoper is dan voltanken met benzine of diesel. Maar hoe verhoudt een elektrische auto zich tot de rest van het energieverbruik in huis?

Thuis opladen

Een groot voordeel van elektrisch rijden is dat je de auto thuis kunt opladen. Dit gaat langzamer dan het zogenaamde fast-charging bij laadstations maar is wel erg gemakkelijk en relatief goedkoop. Vind je dat je kinderen thuis de lampen vaak vergeten uit te doen? De kans is groot dat je auto straks de nummer 1 energieslurper wordt!

Het is voorlopig niet mogelijk om thuis een snellaad systeem te plaatsen. Het stroomvermogen dat hiervoor nodig is, is niet aanwezig in woonhuizen. Als je thuis je auto wilt opladen zal dat dus langzamer gaan. Bij een normaal stopcontact kost het opladen van een accu gemiddeld 6 uur (afhankelijk van het type accu en hoeveelheid ampere van de aansluiting).

Wat doet een elektrische auto met je energierekening?

De elektrische auto zal een grote invloed hebben op je energienota. We zullen het toelichten met een rekenvoorbeeld: Een elektrische auto uitgerust met een accu met een capaciteit van 24kWh en een gemiddeld verbruik van 0,2 kWh/km heeft een actieradius van 120km. Met een energieprijs van 20ct/kWh kost het opladen van deze auto €4,80. Dit komt neer op 4ct/km wat over het algemeen minder dan de helft is van dezelfde gereden kilometer op benzine. Op jaarbasis, uitgaande van 20.000 gereden kilometers per jaar, zal de energierekening met €800 per jaar toenemen.

De energierekening per gezin was in 2018 gemiddeld zo’n €1.750 (bron: Milieucentraal)

Als je dat meeneemt in het rekenvoorbeeld dan krijgen we het volgende: Een gemiddeld gezin zou met een middelgrote elektrische auto op een totale energierekening van €2,550 per jaar uitkomen. Dat zou betekenen dat je auto verantwoordelijk is voor een derde van je energienota. Als er meer dan 20.000 km gereden wordt, of als je een zwaardere EV neemt, dan zal dit je energierekening nog meer doen stijgen.

 

Een elektrische auto in Huisbaasje

Één van de Aurum-collega’s heeft in november een elektrische auto aangeschaft: een Fiat 500 electric met 23 kWh. Je ziet in het overzicht dat hij van gemiddeld 130 kWh per maand naar bijna 500 kWh per maand is gegaan. Dit is een aanzienlijke verhoging in stroomverbruik.

In het totaalverbruik (dus inclusief gas) van deze Huisbaasje gebruiker neemt de elektrische auto zo’n 30% van de energierekening voor zijn rekening.

Onze collega vindt het interessant om bij te houden hoeveel stroom het opladen van zijn auto kost. Tot nu toe is het voor hem vele malen minder dan wat hij voorheen aan benzine betaalde. Hij haalt gemiddeld 7 km per kWh. Erg zuinig!

Wanneer je de auto niet thuis oplaadt maar bij een openbaar (snel)laadpunt dan zullen de kosten per kilometer oplopen omdat de energieprijs hoger is dan thuis: zo’n 35 cent per kWh.

Natuurlijk is het wel zo dat deze kosten niet op de factuur van je energieleverancier komen, maar apart betaald worden. Met andere woorden: als je altijd op locatie de auto aan de stekker legt, dan zal de energienota van je woning hetzelfde blijven als voorheen.

 

De toekomst

Met deze ontwikkelingen rondom elektrisch rijden ziet Aurum de komende jaren een aantal interessante dingen ontstaan:

  • Dubbel tarief wordt weer interessant. Je wasmachine ‘s nachts laten draaien levert je nauwelijks meer een besparing op, maar bij een auto volledig opladen gaat het toch schelen.
  • Goed monitoren van privé vs zakelijk stroomgebruik. Bij zakelijk rijden is het handig de auto via een aparte groep met kWh-meter op te laden. Je kunt dan goed bijhouden hoeveel het opladen je heeft gekost. Dit is onder andere nodig voor de belastingaangifte.

De komende jaren zal de noodzaak tot goed monitoren van energiestromen in huis een toevlucht nemen. Ook het dynamisch aansturen van elektrische apparaten – met de auto als grootste energieverbruiker –  gaat essentieel worden. Aurum is trots met haar partners hier een rol in te vervullen.

Let op: energieprijzen zijn dynamisch. De komende jaren gaat de prijs van elektriciteit dalen. Echter, de heffingen en energiebelasting stijgen. Het is dus niet goed te voorspellen of bovenstaand rekensommetje over een jaar nog steeds op hetzelfde bedrag uitkomt.