nb iot project data visualisation

Aurum is één van de bedrijven in Nederland die succesvol gebruikmaakt van de Narrowband IoT communicatie-technologie. NB IoT stelt Aurum en haar partners in staat om metingen te kunnen versturen van laadpalen, gasmeters, accu’s, warmtemeters en andere energiemeters naar de databases van energieleveranciers. Deze koppelen we aan hun back-end, zodat billing en forecasting geautomatiseerd worden. Dit resulteert in lagere kosten voor de bedrijfsvoering van leveranciers en, niet onbelangrijk, grotere customer satisfaction

Het voordeel van Narrowband IoT is het sterke bereik. Zelfs meters in kelders kunnen goed uitgelezen worden. Daarnaast is het lage energieverbruik een groot pluspunt. Daardoor is onze meet-apparatuur klein, energiezuinig en onderhoudsarm.

Aurums’ voorgaande oplossingen voor energiemanagement waren afhankelijk van het wifi-netwerk van de klant. Vanuit de wens om een nieuwe diensten te kunnen ontwikkelen en om de keten gesloten te kunnen houden, zocht Aurum naar nieuwe connectiviteitsoplossingen. Narrowband-IoT van Vodafone bleek de beste fit voor het vraagstuk. De expertise van onze partner Vodafone wordt ingezet om dit verder uit te rollen. Sensoren in een meterkast zijn met Narrowband-IoT verbonden en versturen met een bepaalde frequentie data richting de eindgebruiker. De sensoren die in de meterkast worden gehangen hebben een groot en sterk bereik en een laag energieverbruik, waardoor ze tot maar liefst 10 jaar meegaan.

Aurum is één van de eerste tech-bedrijven die NB-IoT op grote schaal toepast

IoT in de energiemarkt

Aurum ziet enorm veel kansen voor IoT in de energiemarkt. Waar nu vooral wordt ingezet op een aanpassing in gedrag van de gebruiker, zal dit in de toekomst meer geautomatiseerd kunnen worden. Aurum CEO Marc de Beijer: “Met de oplossingen van Aurum en Vodafone zijn we in staat om het energieverbruik van steeds meer apparaten voor consumenten eenvoudig zichtbaar te maken. Uiteindelijk zal Aurum deze informatie op haar platform aan elkaar koppelen, dus niet alleen meten maar ook in huis regelen of schakelen.”
Hierdoor wordt bijvoorbeeld de wasmachine aangeschakeld op het moment dat de zon de meeste energie levert en de prijs van elektriciteit het laagste is. Dat zal in de toekomst ook van invloed zijn op de rol van energie-aanbieders, aangezien prijzen een minder zwaarwegende factor worden voor de consument. Als we ons werk goed doen en de meetinformatie van de verschillende sources in huis goed inzetten, hoeven consumenten zich in de toekomst geen zorgen meer te maken van wie, wanneer en tegen welke prijs ze energie ontvangen of leveren, dat gaat helemaal automatisch op basis van de meetinformatie.

Vodafone Whitepaper: de staat van IoT in Nederland

Vodafone is kennisleider en enabler op het gebied van Narrowband IoT. Ze hebben een prachtige verzameling van cases waarin Nederlandse bedrijven beschrijven hoe ze IoT inzetten. Bekijk de cases en download de Whitepaper De veelzijdigheid van Narrowband-IoT op de website van Vodafone Business. 

Omdat Aurum één van de weinige bedrijven is in Nederland die NB-IoT op grote schaal toepast, maakte Vodafone Business een aflevering over ons. Zie hieronder het interview van Sander Schimmelpenninck met Aurums’ Marc de Beijer.

NB-IoT wordt zakelijk interessant als het de ondernemer informatie geeft waarmee hij keuzes kan maken die een kostenbesparing
of omzetstijging opleveren. Aurum maakt al jaren gebruik van IoT-connectiviteit om energieverbruik inzichtelijk te krijgen.

Vodafone
in de Whitepaper ‘Narrowband-IoT: geen barrières meer’